Моята бебка е на година и пет месеца. Изключително будно, любопитно и дори много умно за възрастта си дете (което дори ме притеснява). Например поне от три месеца говори почти разбираемо, може да брои (без да съм я учила, само понякога нещо сме броили и е запомнила, естествено не го прави без грешка, но брои), познава всички животни, птици, буболечки и знае всяко какво прави, с какво се храни и т.н.
Но все по-често „се налага”. Все на нейната да стане, въпреки безброй многото ми опити да говоря спокойно и да обяснявам защо не може определено нещо. Още по-лошото е, че започва да крещи неистово, дори да се тръшка. Напоследък предлагам „награди”, ако стане добричка, осъзнавайки, че не е добре такъв метод, но не намирам друг начин, за да приключи ситуацията по-бързо и да не я запомни, за да я повтори. Разсейването не помага.
Чудя се период ли е, детето ли е своенравно, иска да е самостоятелна ли, или просто е разбрала, че не понасям тръшкането? Моля за съвет!


Вашата дъщеричка, освен че е в период на силен интерес към света, преминава и през фаза на преработване на фрустриращи моменти, тоест, такива, които са свързани с невъзможност за осъществяване на нейните желания. До този момент всяко или почти всяко нейно желани е било осъществявано. Но нейният емоционален и когнитивен потенциал се е разгърнал и невъзможността от получаване на нещата, които иска, води до високи нива на фрустрация. Това е момент, изключително болезнен за децата. Много е важно, в този момент,  Вие да съумеете да поемете тази негативна реакция и да върнете обратно на дъщеря си спокойствие. В моментите, в които има агресивна реакция към себе си, ляга на земята или крещи, да можете да реагирате спокойно и да не й връщате тревога от появата на съответната реакция. Този период ще отмине спокойно, ако Вие съумеете да се справите с тези й импулси и успеете да създадете усещане за предвидливост.

 

Сърдечни поздрави,
Анастасия Грозева, психолог и специалист по ранно детско развитие