Имам момченце на една годинка, което започва да ми създава известни проблеми със съня. Всъщност проблемите са няколко и са от доста време, но просто аз вече съм адски изморена и недоспала… Като начало, той заспива само на гърда или в количката/колата. Има една сутрешна дрямка (обикновено около час), която винаги е навън – независимо от климатичните условия и една дрямка следобед, която понякога трудно се получава- на гърда вкъщи и е не повече от 40 мин. (ако му дам да суче като се пробуди, може и до час да я избутаме). Нощите са кошмар… Има ритуал преди лягане, с баня, книжка, и т.н., заспива на гърда към 20:30 и започва едно непрестанно будене и мрънкане в просъница… След 40-60 мин. задължително се буди, след това след още час, т.е. поне 1-2 пъти преди аз да заспя. После до сутринта на около 2 часа- около 12, 2:20, 3:50, 5:40, 7:20- всяка нощ по различно време, но не по-малко то 5-6 пъти! Понякога успявам да го успокоя като го гушна или пусна тиха музика, но в 95% от случаите трябва да дам гърда (която след това трудно измъквам). Биба не ползва от 4-месечен, опитвам се да я върна от месеци, но единствения успех е да си поиграе с нея през деня- нощем плаче и я бута!
Хубавото е (ако изобщо има такова), че не се буди да си играе и рядко се разсънва, ако бързо откликна. Събужданията са по-скоро лека просъница, плачене на сън или мрънкане. По всяка вероятност бих могла да издържа на това безсъние още поне 6 месеца ако не трябваше да се върна на работа, а и наистина съм на предела на силите (и нервите) си. Не знам какво да правя- от една страна знам, че трябва да го науча да заспива сам и да разваля асоциацията с гърдата, но не знам от къде да започна. От друга страна не ми се иска съвсем да го отбивам, но не знам дали има как да разбере кога давам и кога не давам (имам усещането, че го обърквам като не му давам да суче понякога през нощта)- т.е. има ли как да не спирам напълно, а само да махна нощното кърмене? Отворена съм за ваякакви предложения за приспиване- само не мога да го оставя да плаче…


Здравейте, няма нужда да отбивате детето за да оправите нещата със съня. Спокойно може да продължите да го кърмите по 1-2 пъти през нощта, а не толкова често, ако премахнете асоциацията за заспиване. За да има ефект и да заспива детето самостоятелно трябва да премахнете асоциацията стъпка по стъпка. Обикновено това отнема поне няколко седмици, като променяте условията за заспиване. Най-добре е да се свържете с консултант по детски сън, аз ще Ви дам само насоки.
За да премахнете асоциацията, трябва поредицата да е кърмене, игра, сън и след това се повтаря. Хубаво е да сте сигурна, че периодите на будност са достатъчно дълги за неговата възраст и да спи поне час, час и половина на дрямка, за да се събуди отпочинал и в настроение. По-време на будния период да има повече динамика е ежедневието – тичане, скачане, а като стане време за ритуала – спокойни игри (книжки, приказки, пъзел и т.н.)
На този етап, за да почивате през нощта Ви препоръчвам към сутринта – 4-5 часа – да взимате детето във Вашето легло и да му давате да суче, за да може да спите и двамата. За през нощта, когато детето суче много, може да изчакате момента, в който е приключило, но гърдата е все още в устата му и леко да извадите гърдата, след това леко го полюшвайте и шъткайте, може да задържите брадичката му с палец, за да се затвори устата и да продължите да го успокоявате.
Успех!

Ива Петкова, консултант по кърмене, бебеносене и отглеждане на бебетата