Въпросът, който напоследък много ме тормози е свързан с това, че получих атрактивно предложение за кариерно развитие, когато детето ми беше едва на 4 месеца. На 25 години съм и преди да изляза по майчинство не бих казала, че кариерата за мен беше нещо толкова важно. Като че ли ми беше поомръзнал офисният живот, с всичките му нюанси. По-скоро виждах щастието си в бебето и в живота, който ме очаква след неговата поява. В действителност обаче нещата не се случиха както предполагах. Ежедневието вкъщи и рутината на битовизмите с малко бебе определено не са моето нещо. Ето защо без колебание приех работата, която ми предложиха. Сега, 3 месеца по-късно, се чувствам добре, дори бих искала да имам възможност за допълнителни ангажименти, но това означава да прекарвам още по-малко време с малкия и все по-често се замислям дали не ставам лоша майка. Можете ли да ми дадете някакъв съвет за моята ситуация?


Разбирам ситуацията Ви и благодаря за въпроса! Ще отговоря на въпроса Ви с въпрос, а именно: „Можете ли да отговорите коя е Вашата дефиниция за добра и лоша майка?“ Защото за всеки това е нещо различно и не бива да съдите за себе си по чужди критерии.
Моята дефиниция за добра майка е онази майка, която е свързана със себе си. Която откликва на нуждите си. Която е адекватна за своето дете и прекарва качествено и осъзнато време с детето си, колкото и да е то. Ако денонощната грижа за детето Ви кара да бъдете раздразнителна, знайте, че и детето го усеща. Ако го виждате за 3-4-5 часа, сумарно, сутрин и вечер, но сте заредена и топла, то също го усеща. Вероятно сте подсигурила топлина и  грижа за времето, в което Ви няма и да, това не сте Вие, а друг човек, но понякога да дадем на себе си означава да приемем, че няма да влезем в някакви общоприети норми, а ще си създадем свои собствени. И ще платим някаква цена – например, да променим собствените си убеждения за това какво трябва или не трябва да прави една майка. Моят съвет към Вас е да не хабите енергия в това да се чудите каква майка сте, а да видите как да сте пълноценна на 100%, когато сте с детето си. Кураж!

Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие и промяна