Пост от групата на 1 наум

Здравейте, въпросът ми е относно социализирането покрай детето и по-конкретно – ходенето по площадки. Определям себе си като интровертен човек, трудно общувам в големи групи и с непознати. Бебето ми е почти на 1г. До сега си го разхождам сама с количката, но скоро ще проходи и сигурно ще иска да играе извън количката. Имам чувството, че по площадките всички родители се познават и някак ми е неудобно просто да отида. Нито искам да бъда груба като не общувам, нито пък да водя повърхностни разговори с непознати. Има ли други родители като мен? Как осъществявате разходките с бебетата, когато нямате други майки приятелки? На една и съща площадка ли ходите, на различни ли? Какво е общоприето по площадките, “трябва” ли да се общува на всяка цена, дори и да не познавате никой?

Отговор от Галина Борисова  – майка и част от семейството на 1 наум

Аз съм от комуникативните, но пък имам периоди, в които не ми се говори, не ми се завързват контакти, та мисля че ви разбирам. Мисля, че няма нужда да се притеснявате, че трябва да разговоряте с този и онзи щом не искате. Разговори покрай децата в 99% от случаите се заформят с “Кажи здравей на кака/батко.”, “Как се казва?”, “На колко е?” и още няколко подобни въпроса (от всяка от страните). Ако питат, отговаряте (ако искате) и не връщате въпроса, т.е. прекъсвате комуникацията. От 2-3 посещения на площадки родителите ще разберат, че не ви се говори и няма да ви занимават. Въпреки че сте интровертен човек, си мисля, че поне може да дадете шанс на детето да покаже дали е като мама (с най-добри чувства го казвам). Нека има шанс да се запознае и с други деца, да се заиграва… пък ако не му хареса значи сте си решили проблема. Колкото до агресивните деца и невъзпитаните (малко по-горе коментираха) – ами всяко дете си има момент на лудост, така че аз лично не бих ги окачествила от пръв поглед – давам шанс на всяко и всеки. Колкото до родителите – има хора които не понасям (и извън площадките), но не бих спряла дъщеря ми да общува с техните деца – може пък и да си паснат и да стане забавна игра. На кратко искам да кажа, че отношенията между възрастните не трябва да прехвърляме и върху децата. Пробвайте и ще намерите своя начин. Успех!

Отговор от Rumyana Ruseva  – майка и част от семейството на 1 наум

На нашата площадка се поздравяваме с родителите, с които се виждаме често, но нищо повече. И се стараем да пазим децата на разстояние. На 1-2 години децата са си интересни едно на друго (всяко възприема другото като играчка), но не могат да играят заедно, без да си пречат. Неизбежно е да иска да взима чужди играчки и да не иска да дава своите, затова най-безопасно е да се пазят децата и да играят отделно от другите. Две деца могат да се научат да играят паралелно чак на 3.5 години. До тогава няма как да искаме от тях да са социални и да споделят играчки, но можем да поставим някои твърди правила, които да спазват – не дърпаш играчки от ръцете на другите, не бъркаш в чужди чанти и колички, не удряш и не блъскаш никого и т.н. Имайте предвид обаче, че междуу 3.5 и 4.5 години е изключително важно детето да се социализира, защото ако тогава не се научи да общува ефективно с другите, по-късно е почти невъзможно.

Отговор от Vessy Parvanova  – майка и част от семейството на 1 наум

Не се притеснявайте. Толкова ще сте заета с това да наблюдавате детето, че не може да се завърже разговор. През повечето време е просто подхвърляне на реплики и то “разговорите” минават по-скоро през погледа на детето. Аз също се смятам за интроверт и не съм по разговорите, но за разлика от мен синът ми е страшно социален. На година и половина е, но обича да е сред деца, наблюдава ги, закача се, даже се гушка, няма как да отнемеш социалния контакт на детето, но се учиш с него. И аз не си представях как ще се получи. Но отивате на площадката, поздравявате се с другите хора и останалото оставете на детето, то ще Ви покаже какво му е интересно и от какво има нужда като комуникация. Не е нужно да създавате приятелства и мисля, че повечето майки са на този принцип. Вече като тръгне на детска градина или ясла, детето само ще си създаде приятелсва с децата там.