Детето ми започна да се захласва – когато се разплаче, не може да си поеме въздух и това продължава известно време. На мен, като майка, ми се струва цяла вечност, но реално е секунди. Всеки път съм толкова паникьосана, че не засичам времето. Знам, че помага духането в устата, но от друга страна, четох, че не е съвсем безопасно. Може ли да ми дадете съвет!


В действителност захласването е доста стресиращо както за родителя, така и за детето. Дължи се обикновено на мускулен спазъм, който може да се получи от силен смях, силна болка, удар в гърдите, падане на гърдите и др. Хората дишаме с три основни органа – бели дробове, диафрагма и междуребрени мускули, които разгръщат ребрената решетка. При мускулен спазъм, функционирането на два от органите, които са мускули (диафрагма и междуребрени мускули) е затруднено. В повечето случаи трае секунди и се “отпушва” с мощен рев.

По-малко вероятно е детето да колабира и да изпадне в безсъзнание. В този случай от мускулен спазъм, ще премине в мускулна релаксация и мускулите ще се отпуснат. Това, което трябва да направите е да завъртите детето на една страна (стабилно странично положение) и внимателно да отведете главата му назад, за да освободите дихателните пътища. Следва детето отново да продиша спонтанно и да се върне в съзнание.

По отношение на духането в лицето – да, точно дава съветва съвременната първа помощ, от гледна точка да го разсеете, особено ако хванете състоянието още в самото начало. Това е и доста ефективно, когато детето започне да изгражда захласването като манипулативен инструмент към родителите си, особено когато желае да получи нещо. Друг медот да го разсеете е да плеснете с ръце пред него/пред лицето му.
Най-важното нещо, което трябва да направите при захласване е, да се опитате да запазите спокойствие и да не се поддавате на паниката.

Андриан Георгиев, инструктор по Първа помощ в Училище по първа помощ