Още по време на вътрематочното развитие Вашето бебе има активни орални рефлекси.  То често поглъща околоплодна течност, като това подобрява сетивния му опит и е част от развитието на познавателните му способности.
Основните орални рефлекси, които можете и сами да откриете са следните:
Рефлекс на търсене: При допир или поглаждане бузата на новороденото, то извръща главичка. Миризмата на майката и допирът на зърното до горната устна водят до отваряне на устата и задвижване на езика.
Рефлекс на повръщане: Това е защитен рефлекс, обратен на рефлекса на гълтане и се задейства, когато вкусовите рецептори са открили вещество, твърде различно от кърмата като вкус, консистенция или температура.
Автоматично обръщане на езика: стимулирането на ръба на езика предизвиква движение в посока на стимула. При сукане езикът работи симетрично, но този рефлекс показва съществуването на по-сложна програма, която ще се използва за дъвчене.
Рефлекс на захапване: позволява на новороденото да упражнява натиск върху зърното или биберона, за да се извлича млякото.
Рефлекс на засмукване: езикът се подлага и прилепва към формата на зърното или биберона, за да се постигне вакуум. По време на изсмукване, рефлексът на преглъщане се потиска, за да може бебето да диша. Рефлексът на засмукване се подобрява и засилва във времето, но рефлексът на преглъщане не се променя.
Рефлекс на кашляне: Продължава през целия живот, което е нормално, тъй като е от съществено значение за защитата на дихателните пътища от задушаване.

Ася Демирева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд по лактация